Site icon Главпост

Зима близько: чого чекати від “воєнного” опалювального сезону

Зима близько: чого чекати від "воєнного" опалювального сезону

Нещодавно влада анонсувала, що українців попереду чекає найважча зима за часи незалежності нашої держави. У регіонах, в яких йдуть активні бойові дії опалення, може і не бути зовсім, більше того, через загрозу ракетних ударів будь-яка область або місто знаходяться у постійній загрозі знеструмлення.

"Подробиці" дізнавались, чи встигне Україна підготуватись до зими та чи будуть зміни у платіжках.

Читайте також

Важка зима в Україні: як підготувати житло до морозів

Коли увімкнуть опалення

У Міністерстві розвитку громад та територій зазначили, що опалювальний сезон стартує після 15 жовтня з урахуванням погодних умов. Опалення включатимуть, коли протягом трьох днів середньодобова температура повітря становить +8°С та нижче. Закінчиться опалювальний сезон, коли температура протягом трьох днів перевищуватиме цей показник.

Нормативні показники температури у житлових приміщеннях переглядати не будуть: мінімальна температура має становити 18 градусів. 

Що може загрожувати 

За даними Мінрегіону, станом на початок вересня інфраструктура України готова до осінньо-зимового періоду на понад 80%. Але найближчими днями наша держава планує вийти на всі 100%.

У ході повномасштабної війни в Україні уражено 334 об'єкти критичної інфраструктури у сфері теплопостачання: 322 котельні (310 пошкоджено та 12 зруйновано), 10 ТЕЦ (6 пошкоджено та 4 зруйновано) та 2 ТЕС.

Щодо запасів газу, то зараз у підземних сховищах України близько 13 млрд кубометрів, а до початку опалювального сезону буде 14,4 млрд кубів. 

Головна складність та ризик майбутнього опалювального сезону – атаки росії на об'єкти критичної інфраструктури.

"Ми розуміємо, що російські окупанти часто обстрілюють, у тому числі й цивільну інфраструктуру, це може бути енергетична інфраструктура чи котельні, чи ТЕЦ чи ТЕС, тому певні ризики зберігаються насамперед ракетних ударів", – сказав голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, влада формує домовленості з партнерами про додаткові поставки газу, виділила 1,4 млрд грн на підготовку до екстрених ситуацій, закуплено майже 1,5 тис. мобільних генераторів, десятки резервних котлів.

"Сформовано оперативний штаб, який швидко вирішуватиме будь-які кризові питання. Насамперед, питання ліквідації наслідків атак росії на нашу критичну інфраструктуру. Ми готувалися і готуємось до всіх сценаріїв. І зробимо все можливе, щоб цієї зими українці були з теплом, світлом та водою", – додав прем'єр.

Що буде з тарифами та субсидіями

Тарифи протягом опалювального сезону не підвищуватимуться. Мораторій, який запровадила Верховна Рада, діятиме під час воєнного стану в Україні та 6 місяців після його завершення.

Забороняється підвищувати тарифи на:

Як заявили в "Нафтогазі", за тарифним планом "фіксований" ціна кубометра газу для населення становитиме 7,96 грн.

У Міністерстві соціальної політики розповіли, що переоформляти раніше призначені субсидії українцям не потрібно буде – вони будуть перепризначені автоматично.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал  та дізнавайтесь про всі новини в Україні першими.  

По материалам: Подробности

Exit mobile version