Site icon Главпост

МАГАТЕ представило звіт за підсумками місії на ЗАЕС: висновки

itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
МАГАТЕ представило звіт за підсумками місії на ЗАЕС: висновки

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) представило звіт за підсумками інспекції на Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі. Об'єкт з березня перебуває під контролем російських окупаційних військ, що турбує не тільки владу України, а й світову спільноту.

Візит місії МАГАТЕ відбувся на тлі погіршення ситуації з безпекою на об'єкті. Російські війська влаштовували постійні провокації з обстрілами території атомної станції та розташованих на ній об'єктів, у кожному випадку звинувачуючи Збройні сили України.

Окремим питанням стояв маршрут. Російська сторона наполягала на тому, щоб експерти їхали через окуповані території, можливо, через Крим. Українська ж рішуче виключала таку можливість, пригрозивши тим, що в іншому випадку такий візит МАГАТЕ може стати останнім. У підсумку через кілька тижнів переговорів і погоджень місія все-таки вирушила через Київ.

Очікування України

Українська сторона покладала певні надії на місію МАГАТЕ. Передбачалася, що вона підтвердить, що:

Президент України Володимир Зеленський поскаржився на те, що з місією на об'єкт не допустили українських та міжнародних журналістів, а МАГАТЕ в результаті не посприяло цьому. Пізніше російська сторона заявила, що пропускали людей людей із заздалегідь погодженого списку.

"На жаль, ми не почули від МАГАТЕ головного – заклику Росії демілітаризувати станцію. Я сподіваюся, що місія виконає те, про що ми домовилися, і послужить інтересам всього міжнародного співтовариства", – підкреслив Зеленський.

Крім самого глави МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, до складу делегації увійшли 13 експертів з нейтральних країн. Зокрема, тому, що москва не погодила участь представників США, Британії та інших країн, які надають Україні військову підтримку.

Хроніка

Ранок 1 вересня в Енергодарі почався з мінометного обстрілу, також було обстріляно погоджений маршрут. Незважаючи на це місію не відклали, і через деякий час очікування на блокпостах її допустили на захоплену станцію. Сам Гроссі і більша частина експертів пробули там близько 2-2,5 годин, і після короткого брифінгу виїхали в бік Запоріжжя. В Офісі президента України впевнені, що за цей короткий час експерти могли встигнути лише "послухати казки Росатома".

До 5 вересня на станції залишалися шестеро учасників місії, але з учорашнього дня – лише двоє. Очікується, що в такому кількісному складі МАГАТЕ буде представлено на Запорізькій АЕС на постійній основі.

Увечері 2 вересня Гроссі по прибуттю до Відня вийшов на брифінг з попередніми підсумками візиту на ЗАЕС, в ході якого відповів на головні питання і анонсував підготовку докладного звіту.

Основні його заяви:

Крім того, Гроссі підкреслив, що побачив "ключові речі", ситуація на ЗАЕС не ідеальна, але її не можна порівнювати із захопленням Чорнобильської, а в ході інспекції люди з Росатому заборонили спілкуватися з персоналом станції та представниками окупаційних сил.

Окремо він зазначив, що український персонал перебуває у важкому емоційному та психологічному стані. Але завдяки професіоналізму відмінно виконує свою роботу.

На сайті МАГАТЕ опубліковано звіт на 52 сторінках під назвою "Ядерна безпека та гарантії в Україні. Другий зведений звіт генерального директора".

Звіт МАГАТЕ

Основні висновки:

По материалам: Подробности

Exit mobile version