Site icon Главпост

Обстрілювали Харків: на Полтавщині засудили навідника та водія російського “Граду”

itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Обстрілювали Харків: на Полтавщині засудили навідника та водія російського "Граду"

У вівторок, 31 травня, на Полтавщині засудили навідника та водія російського "Граду", які обстрілювали Харків, на 11,5 років увʼязнення.

Котелевський райсуд Полтавської області визнав винними двох військовослужбовців рф – навідника та водія реактивної системи залпового вогню "Град". Таке рішення ухвалив головуючий суддя Євген Болибок.

Обвинувачені військовослужбовці рф родом з мурманської області:

Їм інкримінували порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Суд визнав обох винними, призначивши Олександру Іванову та Олександру Бобикіну покарання у вигляді позбавлення волі на 11 років 6 місяців.

Вина обвинувачених доведена в повному обсязі і обвинуваченими не оспорюється. Показання обвинувачених послідовні та логічні, тому не викликають сумнівів у істинності їх позиції. Отже, вина обвинувачених доведена і підтверджена доказами в повному обсязі.

Суд врахував щире каяття підсудних, проте відхилив доводи адвокатів Валерії Іванової та Володимира Ковальчука, яка представляла інтереси російських військовослужбовців у суді.

Обстрілювали ліцей та житлові будинки

У обвинувальному акті йдеться: 24-го лютого о 5-ій ранку підрозділ Іванова та Бобикіна отримав команду "вогонь". В подальшому їх підрозділ протиправно перетнув кордон з Україною на територію Харківщини, де продовжив обстріли з "Граду".

Перший залп вони випустили з території території села Малинівка Бєлгородської області у напрямку Харківської області. Потім обвинувачені перезарядили бойову установку "Град", перетнули кордон з Україною та стріляли у напрямку Харкова.

Підсудні обстрілювали Козачу Лопань та Дергачі на Харківщині, що спричинило руйнування житлових будинків та інфраструктури населених пунктів. Снаряди потрапили в житлові будинки у Козачій Лопані та у ветеринарний ліцей у селищі Ветеринарне під Дергачами.

Козача Лопань розташована на кордоні з рф і була окупована з перших днів вторгнення рф.

Реактивна система залпового вогню “Град”, стрільбу з якої вели обвинувачені, випускає залп з 40 снарядів за 20 секунд, і невибірково вражає цілі на території “прильоту” площею приблизно з футбольне поле. Частина снарядів при цьому може влучати в еліпсі розсіювання площею 8–9 гектарів.

Судовий розгляд: визнали себе винними

Під час судового засідання 19-го травня окупанти визнали себе винуватими у інкримінованому їм злочині.

"Було сказано, що ми будемо заходити на територію України. Причини, з яких будемо заходити, нам ніхто не пояснював", – казав обвинувачений Олександр Бобикін під час слухання.

За його словами, у них були заряджені бойові машини "Град" по 40 снарядів кожна, всього – шість бойових машин.

"Перший залп зробили – 21 ракета була. Після чого дозарядились повністю – до 40 штук, потім другий залп був – три ракети, і вже в Україні стріляли рештою, тобто 37 ракет. Після чого розбили нашу колону [українські військові]. Моя машина злетіла в кювет, екіпаж весь вижив", – додав обвинувачений Олександр Іванов в суді.

Уже 26-го травня у справі відбулись судові дебати. Прокурори Харківської обласної прокуратури просили призначити підсудним по 12 років позбавлення волі.

Адвокатка Бобикіна – Валерія Іванова – просила врахувати, що її підзахисний начебто діяв під примусом свого командування. Вона просила призначити йому інше покарання – менше 8 років позбавлення волі. Адвокат підсудного Іванова – Володимир Ковальчук – казав, що його підзахисний уклав контракт із російською армією ще до війни з Україною. Тому просив для нього покарання у вигляді 8 років ув’язнення. На переконання захисника, Іванов начебто не міг визначити, чи є у зоні ураження цивільні люди чи будівлі.

Бобикін, виступаючи в судових дебатах, сказав: "Я цілком винен у тих злочинах, у яких мене обвинувачують… крім каяття додати мені нічого". Іванов також сказав, що кається у скоєному.

"Вірю в те, що найближчим часов війна закінчиться, настане мир, якого ми всі так чекаємо", – сказав у останньому слові Олександр Бобикін. Тоді як Іванов від останнього слова відмовився.

Переховування та полон

Олександр Іванов та Олександр Бобикін під час інтерв’ю Золкіну

Олександр Іванов та Олександр Бабикін переховувалися у Харківській області після того, як колону їхньої техніки розбили Збройні Сили України.

23-річний Олександр Іванов, навідник "Граду", розповів, що здався в полон 25-го лютого. В інтерв’ю Володимиру Золкіну він наголосив, що спершу їх, військовослужбовців рф, відправили на навчання.

"Спочатку ми поїхали в Курськ на навчання, а потім поїхали у Бєлгород, марш у нас був. А потім встали у селі Малинівка. У ніч з 23-го на 24-те лютого ми вистрелили в сторону України, потім поїхали і підзарядились. І потім знову вистрелили, а далі відійшли", – казав окупант.

Він сказав, що відмовився наводити перший залп. "Так і сказав. Командир наказав сидіти в бойовій машині", – додав Іванов.

27-річний Олександр Бобикін, водій "Граду", під час інтерв’ю Золкіну визнав, що був учасником того самого першого залпу, який почули українці вранці 24-го лютого.

Бобикін розповів: після того, як їх колону розбили ЗСУ, він вирішив переховуватись та похапцем пробиратись через пости як українських так і російських військових до Норвегії. Він хотів стати біженцем в цій країні через "толерантне ставлення".

"Я більше двох тижнів переховувався, але потім через безвихідь здався в полон", – казав Бобикін.

У спробах переховуватись він заліз в одне із цивільних приміщень, де поїв і взяв теплу кофтину, але згодом був помічений українськими військовими і зрештою здався в полон.

Зазначимо, справу щодо двох окупантів скерували до суду на початку травня поточного року.

 

По материалам: Подробности

Exit mobile version