Site icon Главпост

Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині»

Сьогодні, 14 грудня, Верховна Рада України прийняла закон, який врегульовує забезпечення надання медичної допомоги громадянам України методом трансплантації. Прийняття закону також сприятиме підвищенню ефективності і збільшенню кількості операцій з трансплантації, що дасть можливість врятувати життя  більшій кількості українців.

До цього часу в Україні діяв Закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», останні зміни до якого були внесені після ухвалення 20.12.2019 року Закону України № 418-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів». 

Прийняття цих нормативно-правових актів забезпечило активний  розвиток системи трансплантації в Україні, дало можливість забезпечити надання медичної допомоги методами, які, через недосконалість законодавства, неможливо було виконати раніше.

Якщо у 2020 р. було проведено 9 операцій із трансплантації серця в Україні, то у 2021 р. –  вже 31. Лише в НДСЛ “Охматдит” за 11 місяців цього року провели 50 трансплантацій кісткового мозку дітям, що майже у два рази більше, ніж минулого року. 

Важливим залишається належне фінансування цієї сфери, тому сьогодні заклади охорони здоров’я, які надають високотехнологічну високовартісну медичну допомогу методом трансплантації отримують адекватні кошти.

Активний розвиток трансплантації в країні, збільшення кількості закладів, які надають таку медичну допомогу, їх взаємодія, діяльність Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів і тканин потребували  внесення уточнень у чинну редакцію Закону «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Для покращення деяких його положень та створення можливостей для вітчизняної системи трансплантації бути більш ефективною, у законі закріплені наступні норми:

Источник: МОЗ

Exit mobile version