Site icon Главпост

Пенсії в Україні: чи потрібна довідка про зарплату для отримання виплат

Пенсії в Україні: чи потрібна довідка про зарплату для отримання виплат

Попри війну, в громадяни в Україні продовжують отримувати пенсії та інші соціальні виплати. У Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, коли і чому може знадобитися довідка про зарплату при призначенні пенсії.

При призначенні пенсії людина повинна мати зібрати певний пакет документів. Серед них має бути і довідка про заробітну плату

У ПФУ зазначили, що відповідно до закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" при обчисленні пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. Заробітна плата за цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

Довідка про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року обов’язково надається до органу Пенсійного фонду України у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року набула менше п’яти років страхового стажу.

Також у ПФУ пояснили, що в інших випадках довідка про заробітну плату надається за бажанням людини.

Наприклад, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу. Якщо в цей же період була робота за сумісництвом, то доцільно надавати довідки про заробіток зі всіх місць роботи.

Отримати довідку про заробітну плату можна на підприємстві, в установі чи організації, де працювала людина, яка звертається за пенсією, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

По материалам: Подробности

Exit mobile version