Site icon Главпост

Соціальні виплати для українців: що змінилося у грудні

Соціальні виплати для українців: що змінилося у грудні

У грудні в Україні втретє за рік виріс прожитковий мінімум.

Тепер він становить 2 тисячі 589 гривень на особу на місяць. Від цього показника залежать зарплати бюджетників, пенсії, а також соціальні виплати, розмір яких наразі збільшився.

На 2023 рік через війну зростання прожиткового мінімуму до держбюджету не закладали, тож розмір соцвиплат тепер зафіксовано на рік уперед. 

Розмір прожиткового мінімуму

Прожитковий мінімум в Україні зріс до 2 тисяч 589 грн на одну особу з розрахунку на місяць (зростання на 81 гривню). Для основних соціальних та демографічних груп населення він тепер складає:

Без змін залишився прожитковий мінімум для працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді, працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових та митних органів – 2 тис. 102 грн.

Такий самий також прожитковий мінімум для працездатних осіб, який застосовується для визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури – 1,6 тис. грн.

Виплати на дитину

Розмір допомоги при народженні дитини не змінився – 41 тис. 280 грн: одноразово виплачується 10 тис. 320 грн, потім протягом трьох років по 860 грн. Грошовий еквівалент пакету малюка з грудня зріс до 6 тис. 816 грн.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається у розмірі не менше ніж 25% прожиткового мінімуму для працездатної особи, з грудня це мінімум 671 грн.

Допомога одиноким матерям становитиме:

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування складе:

Розмір виплат на дитину з тяжким захворюванням (аналогічний розмір допомоги особі, яка доглядає хвору дитину):

Аліменти

Мінімально гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим за половину прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тепер це:

Максимальний розмір аліментів становить 10 прожиткових мінімумів на дитину:

Допомога з безробіття

За законом допомога з безробіття не може перевищувати чотириразового розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з 1 грудня це було б максимум 10 тис. 736 грн.

Але під час воєнного стану максимальний розмір виплат не може перевищувати 150% мінімальної зарплати станом на 1 січня (закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану»).

Отже, як і раніше, можна розраховувати максимум на 9 тис. 750 грн.

Державна допомога малозабезпеченим сім'ям

Соціальна допомога призначається сім'ям, які постійно проживають на території України та мають середньомісячний сукупний дохід нижче за прожитковий мінімум для сім'ї.

З грудня прожитковий мінімум для призначення допомоги буде таким:

Допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю

З грудня державна соціальна допомога становитиме:

Пенсії 

Розмір мінімальної пенсії за віком для непрацюючих пенсіонерів з 1 грудня зростає до 2 тис. 93 грн.

Мінімальна пенсія шахтарям збільшиться майже на 200 грн – до 6 тис. 279 грн.

Мінімальна пенсія у разі втрати годувальника сім'ям військових становитиме з 1 грудня 4 тис. 186 грн.

Зросте також розмір мінімальної пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни:

По материалам: Подробности

Exit mobile version