Site icon Главпост

Курська операція стимулює росіян до частішого обміну військовополоненими

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Курська операція стимулює росіян до частішого обміну військовополоненими

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що активний наступ українських військ у Курській області росії спонукає росіян частіше проводити обміни військовополоненими з Україною.

Відповідно до звіту ISW, з 1 січня до 6 серпня 2024 року було здійснено лише три обміни полоненими між росією та Україною. Однак з початку наступу в Курській області на початку серпня і до 18 жовтня відбулося ще три обміни.

Аналітики стверджують, що захоплення частини Курської області стимулювало російську сторону активніше обмінюватися полоненими. Під час останніх трьох обмінів вдалося повернути 267 українських військових.

Останній обмін полоненими

Нещодавній обмін відбувся в ніч проти 19 жовтня, коли Україна та росія провели 58-й обмін військовополоненими. Додому повернулися 95 українських захисників, серед яких 34 бійці 12 бригади НГУ «Азов», які провели в полоні понад 2,5 роки.

Звільнені військові брали участь у захисті Маріуполя, «Азовсталі», а також боролися на Донеччині, Луганщині, Харківщині, Київщині, Чернігівщині та Херсонщині. Серед них є нацгвардійці, військові моряки, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів.

Цей обмін має особливе значення, оскільки серед звільнених є багато українців, які отримали незаконні вироки та були засуджені: 28 захисників отримали тривалі терміни, а 20 — довічні ув’язнення.

По материалам: Подробности

Exit mobile version