Site icon Главпост

Британія та Німеччина підпишуть «історичний оборонний пакт»

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Британія та Німеччина підпишуть "історичний оборонний пакт"

Наступного тижня Велика Британія підпише "історичний оборонний пакт" з Німеччиною, який, як очікується, дозволить сформувати тісніші військові зв'язки та зв'язки у сфері безпеки з Євросоюзом, повідомляє The Sunday Times.

Угода дозволить британським і німецьким військам проводити спільні навчання на східному кордоні НАТО з росією, найвірогідніше, в Естонії та Литві. Також договір дозволить країнам спільно закуповувати більше озброєнь та призведе до більш тісної співпраці у розробці та виробництві озброєнь наступного покоління, зміцнивши оборонну промисловість держав на тлі скорочення арсеналів через військову допомогу Україні.

Times пише, що цей пакт у Британії розглядають як перший крок до ширшої угоди про безпеку та оборону з Євросоюзом, яка охоплює питання оборони, обміну розвідданими, енергетики та нелегальної міграції. За словами джерела газети, предметні переговори з Брюсселем очікуються наступного року.

Велика Британія вийшла зі складу Євросоюзу на початку 2020 року.

Видання зазначає, що Британія, Німеччина та Франція, найбільші військові країни Європи, зараз обговорюють, як вони можуть взяти на себе більше відповідальності в НАТО через побоювання, що США знизять свою роль в альянсі у разі перемоги республіканця Дональда Трампа на президентських виборах.

Читайте також

Новий генсек НАТО розкрив стратегію альянсу щодо України

Британський міністр оборони Джон Хілі, виступаючи на саміті НАТО в Брюсселі, порівняв майбутню угоду з Німеччиною з угодою у сфері оборони та безпеки Британії та Франції, укладеною у 2010 році. Хілі припустив, що пакт з Німеччиною стане "найзначнішою двосторонньою угодою", укладеною Британією з тих часів.

Міністр також розповів, що британські війська, дислоковані в Естонії, пройдуть нову підготовку та отримають безпілотники та сучасні технології, щоб знову бути готовими до військових дій. Нові дрони, радіостанції та радари, які дозволять виявляти супротивника здалеку, нададуть у рамках проекту "Асгард", анонсованого британським Міноборони на початку жовтня.

Цей проект спрямований на розширення розвідувальних та бойових можливостей британських сил за допомогою передових технологій. Міноборони у повідомленні про закупівлі визначило ініціативу як систему, яка "створить умови для нечесної боротьби". В рамках "Асгарду" передбачається збільшення дальності застосування озброєнь та розвиток систем зв'язку та обміну даними, у тому числі зв'язок штабів НАТО та Міноборони Британії з військами.

Хілі повідомив, що "Асгард" буде представлений наступного року. У повідомленні про закупівлі йдеться, що перші напрацювання мають бути готові у першому кварталі 2025 року.

Крім того, під час саміту НАТО Сполучене Королівство оголосило, що співпрацюватиме з Німеччиною, Францією, Польщею та Італією у створенні наступного покоління ракет далекого радіусу дії. Джерела Times у військовому відомстві повідомили, що ці ракети будуть досконалішими, ніж британська система Storm Shadow. Лондон також погодився приєднатися до ініціативи, спрямованої на об'єднання європейських систем протиповітряної оборони.

Читайте також

Британія виділила Україні майже $4,5 мільярда на купівлю військового обладнання

Британія у лютому 2022 року оголосила про збільшення чисельності військового контингенту в Естонії з 900 до 1800 осіб. У середині вересня цього року Естонія відкрила нову військову базу за 45 км від кордону з росією. Там можуть розміщуватись до 1 тис. військових як естонської армії, так і військ країн-союзників по НАТО.

Раніше повідомлялося, що військові Польщі та країн Балтії дадуть "негайну відповідь" на початку збройного конфлікту з росією. Однією з пріоритетних цілей, по якій планується завдати удару на початку російської агресії, стане Санкт-Петербург. 

По материалам: Подробности

Exit mobile version