Site icon Главпост

В Ужгороді затримали ректора університету через зарахування 225 фейкових «студентів-ухилянтів» (фото, відео)

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
В Ужгороді затримали ректора університету через зарахування 225 фейкових "студентів-ухилянтів" (фото, відео)

В Ужгороді затримали ректора та проректора приватного університету, які організували "студентську" схему ухилення від мобілізації, якою скористалися сотні чоловіків. Про це повідомили правоохоронні органи.

Освітяни налагодили схему отримання військовозобов’язаними відстрочки від призову під виглядом навчання у ВНЗ за кордоном. За грошову винагороду чоловіків без вступних екзаменів зараховували на бакалаврат, магістратуру чи аспірантуру, повідомила Закарпатська обласна прокуратура.

Після "вступу" таким "студентам" обіцяли безперешкодне оформлення відстрочки. Для цього керівництво закарпатського університету залучило посадовця військової служби правопорядку.

Залежно від обставин, пакет таких "послуг" коштував 1500 євро зі "студента". Цією схемою встигли скористатися 225 фейкових "студентів", повідомило Управління СБУ в Закарпатській області.

Правоохоронці затримали ділків 11 жовтня під час оформлення чергової партії "студентів", повідомив Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України. 

Їм обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави на загальну суму понад 3 млн грн. Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення. 

Ректору та проректору приватного вишу, а також їхньому спільнику з військової служби правопорядку слідчі СБУ повідомили про підозру за ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці провели 14 обшуків та вилучили готівку — понад $47 тис., 46 тис. євро та 440 тис. грн.

Також знайдено чорнові записи з даними учасників "студентської схеми". 

Після викриття СБУ, місцева комісія Ужгородського РТЦК та СП скасувала раніше надані відстрочки від призову 225 ухилянтам, які скористалися "студентською схемою". 

Закарпатський журналіст Віталій Глагола повідомив, що в Ужгороді затримали ректора Східно-європейського слов’янського університету Людмилу Несух, колишнього проректора університету, а також працівника військової служби правопорядку.

По материалам: Подробности

Exit mobile version