Site icon Главпост

Країни НАТО розпочали двотижневі ядерні навчання

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Країни НАТО розпочали двотижневі ядерні навчання

14 жовтня НАТО розпочинає навчання Steadfast Noon ("Непохитний"). На них військові мають відпрацювати доставку та застосування американської тактичної ядерної зброї, розміщеної в Європі. Про це повідомляє пресслужба Альянсу.

Навчання, які цього разу проходять під керівництвом Бельгії та Нідерландів (дві країни з п'яти, які розмістили на своїх базах американські ядерні бомби), триватимуть два тижні та охоплять вісім військових баз, у них буде задіяно 2 тис. військових та 60 літаків із 13 країн. Реальних боєприпасів на навчаннях не використовуватимуть.

Основну частину навчань НАТО проведе у Північному морі, за 900 км від росії. Польоти авіації проходитимуть переважно над Бельгією та Нідерландами, а також над Великою Британією та Данією. Про ці маневри Москва попереджена.

Читайте також

США розсекретили дані про кількість ядерних боєголовок

Навчання Steadfast Noon проходять щороку приблизно в один і той самий час. Альянс наголошує, що це плановий захід та елемент ядерного стримування НАТО, який генеральний секретар альянсу Марк Рютте назвав "наріжним каменем безпеки» організації. 

Steadfast Noon вписується в концепцію НАТО Nuclear Sharing. Вона передбачає, що у разі конфлікту літаки союзників, сертифіковані як машини подвійного призначення, за підтримки звичайних сил альянсу нестимуть ядерну зброю.

НАТО наголошує, що провести ядерну місію можна буде лише після схвалення Групи ядерного планування (Nuclear Planning Group — NPG), куди входять усі країни альянсу, окрім Франції (вона вирішила в групі не брати участь), та дозволу президента США та прем'єр-міністра Великої Британії. Іншими словами, у разі ядерного конфлікту рішення щодо застосування такої зброї лежить на ядерних країнах, а втілити вони її зможуть за участю союзників.

Читайте також

Опубліковані три сценарії можливого застосування рф ядерної зброї проти України

Нагадаємо, президент США Байден заявив про готовність до переговорів з росією, Китаєм та КНДР щодо скорочення ядерної зброї.

По материалам: Подробности

Exit mobile version