Site icon Главпост

У Рівному викрили масштабну схему для ухилянтів: фіктивні довідки видавали 26 лікарів (фото)

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
У Рівному викрили масштабну схему для ухилянтів: фіктивні довідки видавали 26 лікарів (фото)

Служба безпеки та Національна поліція ліквідували у Рівному масштабну корупційну схему ухилення від мобілізації.

Оборудку організувала 50-річна очільниця місцевого агентства нерухомості та двоє її підлеглих, які залучили до незаконної діяльності 26 знайомих лікарів різних медичних закладів Рівного. Серед них — посадовці медико-соціальних експертних комісій обласного центру, повідомляє СБУ.

За гроші ухилянтам допомагали втекти від призову на підставі підроблених документів про наявність важких хвороб серця або нервової системи. 

Вартість таких довідок становила від $15 тис. до $20 тис. з одного клієнта.

Для реалізації "схеми" фігуранти повністю фальсифікували історії хвороб ухилянтів, зокрема щодо перебування на стаціонарному лікуванні.

У подальшому на підставі цих документів представники лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій готували висновки про непридатність "хворих" до військової служби.

Для пошуку потенційних клієнтів організатори оборудки використовували напрацьовані зв’язки агентства нерухомості. Отримані "прибутки" розподіляли між собою.

Правоохоронці затримали трьох організаторів схеми під час передачі $16 700 від нового ухилянта. За таку суму 47-річному чоловіку пообіцяли виписати фіктивну довідку про інвалідність.

Свої "послуги" фігуранти спершу оцінили в $11 400, а згодом збільшили ціну ще на $5 300, повідомила Нацполіція. 

При обшуках у фігурантів виявили понад 14 млн грн, ймовірно одержаних незаконним шляхом. Також вилучены підроблені медичні висновки, чорнові записи, мобільні телефони та комп'ютерна техніка з доказами злочинів.

Затриманим повідомлено про підозру ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). Вони перебувають під вартою, їм загрожує до 5 років тюрми.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупції, у тому числі ухилянтів, які відкупилися від мобілізації.

Нагадаємо, 4 жовтня Державне бюро розслідувань повідомило про викриття керівниці Хмельницького обласного МСЕК та її сина на незаконному збагачені. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже $6 млн у різних валютах.

У жінки в робочому кабінеті знайшли $100 000, а також низку підроблених медичних документів, списки "ухилянтів" з прізвищами та фіктивними діагнозами. Крім того, вдома у посадовців знайшли майже $5 млн 244 тис., 300 000 євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси тощо.

Під час слідчих дій посадовиця намагалась позбутися частини грошей, викинувши дві сумки з пів мільйоном доларів через вікно.

Тетяні Крупі повідомили про підозру у незаконному збагаченні (ст. 368-5 КК України). Їй загрожує позбавлення волі до 10 років з конфіскацією майна.

По материалам: Подробности

Exit mobile version