Site icon Главпост

Саудівська Аравія попередила про падіння цін на нафту до $50 — WSJ

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Саудівська Аравія попередила про падіння цін на нафту до $50 - WSJ

Ціни на нафту можуть впасти до $50 за барель, якщо "шахраї" в ОПЕК+ не дотримуватимуться узгоджених лімітів видобутку. З такою заявою минулого тижня виступив міністр нафти Саудівської Аравії Абдулазіз бін Салман, розповіли джерела The Wall Street Journal, які були присутні під час розмови.

Серед таких "шахраїв" міністр виділив Іран, де, за даними S&P Global Ratings, у серпні надвиробництво склало 400 тис. барелів на день, і Казахстан, видобуток якого, як очікується, зросте з запуском видобутку на родовищі Тенгіз з продуктивністю 720 тис. барелів на день.

"Саудівська Аравія дала зрозуміти, що немає сенсу додавати більше барелів, якщо їм немає місця на ринку. Декому краще закрити пельку та поважати свої зобов'язання перед ОПЕК+", — сказав WSJ один із делегатів, які були присутні на зустрічі.

Загалом, як уточнюють джерела, делегати від країн ОПЕК+ сприйняли слова бін Салмана як завуальовану загрозу з боку королівства, а також як сигнал до готовності розпочати цінову війну, щоб зберегти свою частку ринку. Ключові партнери з ОПЕК+ мають намір детальніше обговорити питання послаблення обмежень на видобуток на онлайн-зустрічі в грудні.

Ціни на нафту продовжують знижуватися вже кілька кварталів поспіль. Так, у минулому кварталі падіння становило майже 16%, через що ОПЕК змушена проводити політику стабілізації ринків шляхом скорочення видобутку.

Скорочення видобутку групою означає, що їхня частка на ринку нафти скоротилася. Цього року вона досягла 48%, що нижче 50% у 2023 році та 51% у 2022 році.

В останні тижні на тлі воєнної операції Ізраїлю у Лівані ціни на нафту демонструють позитивну динаміку. Напередодні котирування нафти Brent різко зросли (на 5% і піднялися до $75,3 за барель), що пов'язане з масованим ракетним ударом Ірану по Ізраїлю. Станом на день 2 жовтня Brent, як і раніше, торгувався вище $75.

По материалам: Подробности

Exit mobile version