Site icon Главпост

Нідерланди передадуть Україні 24 винищувачі F-16

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Нідерланди передадуть Україні 24 винищувачі F-16

Нідерланди передадуть Україні 24 винищувачі F-16, які зняли з озброєння. Країна повністю перейшла на F-35. Про це повідомило Міноборони Королівства.

Перед списанням та відправленням за кордон американські літаки здійснили прощальний політ над містами країни. Таким чином відзначили 45 років безперервної роботи у складі Повітряних сил.

Vanmiddag nam Nederland officieel afscheid van de F-16, een legendarische toestel. Dat gebeurde onder meer met een formatievlucht boven het land 🇳🇱

Lees meer 👉 https://t.co/wZQunrs7FC pic.twitter.com/Kf5N4g5vcK

— Koninklijke Luchtmacht (@Kon_Luchtmacht) September 27, 2024

Виведені з експлуатації літаки, які не списані та не продані, будуть передані іншим країнам. Загалом йдеться про 42 винищувачі F-16, 18 з яких передать до центру підготовки пілотів у Румунії, а 24 — Збройним силам України.

Румунії вже передали 14 з обіцяних винищувачів, Україна також отримала певну кількість голландських F-16, однак їхнє точне число не повідомляється з міркувань безпеки.

Читайте також

США оснастять F-16 для України ракетами та іншою передовою зброєю, — WSJ

​США погодилися передати Україні F-16 у травні 2023 року. Про готовність передати винищувачі також повідомляла влада Бельгії, Данії, Нідерландів та Норвегії. Загалом Київ має отримати 60 F-16. Як раніше писали західні ЗМІ, Збройні сили України отримуватимуть літаки кількома партіями впродовж тривалого часу.

Поставки F-16 пов'язані з навчанням українських пілотів. Навчання проходить набагато повільніше, ніж цього хотілося б владі України. Одна з проблем у навчанні — мовний бар'єр між українськими льотчиками та іноземними інструкторами. Підготовка пілотів відбувається у США та деяких країнах Європи.

До кінця 2024 року Україна отримає не більше 20 винищувачів. До жовтня підготовку польотам на них завершать лише шість пілотів.

Нагадаємо, наприкінці серпня ЗСУ втратили один F-16 з пілотом. Триває розслідування причин авіакатастрофи.

По материалам: Подробности

Exit mobile version