Site icon Главпост

Байден доручив розширити програму навчання українських пілотів управлінню F-16

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Байден доручив розширити програму навчання українських пілотів управлінню F-16

США розширять програму навчання українських льотчиків навичкам управління F-16. Таке доручення дав президент США Джо Байден. У 2025 році підготовку пройде додаткова група пілотів, спеціально для західних винищувачів ЗСУ отримають далекобійні керовані бомби JSOW.

"З метою модернізації потенціалу повітряних сил України я доручив Міністерству оборони розширити навчання українських пілотів управлінню F-16, у тому числі наданням підтримки навчанню додаткових 18 пілотів наступного року", — йдеться у заяві Білого дому.

Американський лідер зазначив, що Україна отримає призначені для F-16 авіабомби середньої дальності JSOW, а також системи ППО Patriot і боєприпаси до них. Він також оголосив про новий пакет допомоги Україні на $8 млрд.

The Wall Street Journal пише, що невелика група льотчиків ЗСУ продовжує навчання не лише у США, а й у Румунії та Данії. Число пілотів, які проходять навчання на базах, не уточнюється.

За оцінками західних та українських чиновників, впродовж кількох місяців Повітряні сили України будуть мати достатню  кількість навчених льотчиків для управління ескадрильєю F-16.

США погодилися передати Україні F-16 у травні 2023 року. Про готовність передати винищувачі також повідомляла влада Бельгії, Данії, Нідерландів та Норвегії. Загалом Київ має отримати 60 F-16. Як раніше писали західні ЗМІ, Збройні сили України отримуватимуть літаки кількома партіями впродовж тривалого часу.

Читайте також

США оснастять F-16 для України ракетами та іншою передовою зброєю, — WSJ

Поставки F-16 пов'язані з навчанням українських пілотів. Навчання проходить набагато повільніше, ніж цього хотілося б владі України. Одна з проблем у навчанні — мовний бар'єр між українськими льотчиками та іноземними інструкторами. Підготовка пілотів відбувається у США та деяких країнах Європи.

До кінця 2024 року Україна отримає не більше 20 винищувачів. До жовтня підготовку польотам на них завершать лише шість пілотів.

Нагадаємо, наприкінці серпня ЗСУ втратили один F-16 з пілотом. Триває розслідування причин авіакатастрофи.

По материалам: Подробности

Exit mobile version