Site icon Главпост

У росії на полігоні «Плесецьк» під час випробувань вибухнула балістична ракета «Сармат»

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
У росії на полігоні "Плесецьк" під час випробувань вибухнула балістична ракета "Сармат"

На одному зі стартових майданчиків ракетного полігону "Плесецьк" в Архангельській області на супутникових знімках виявили величезну вирву та сліди пожежі. Як пише у соцмережі X OSINT-аналітик MeNMyRC1, йдеться про невдале випробування російської міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 "Сармат", яка вибухнула у пусковій шахті.

Вибух фактично знищив інфраструктуру стартового майданчика "Ювілейний". Вибухнути могло рідке ракетне паливо під час заправки, тобто до самого запуску справа могла просто не дійти.

Старший науковий співробітник Інституту ООН з вивчення проблем роззброєння Павло Подвиг також припустив, що кратер — наслідок невдалих випробувань "Сармата".

"Окрім супутникового знімка місця невдалих випробувань, у районі вибуху системою [супутникового] ​​моніторингу пожеж FIRMS [NASA] було зареєстровано серйозне загоряння", — пишуть Z-канали.

Балістична ракета "Сармат" (РС-28, за класифікацією НАТО Satan-2) покликана замінити комплекс "Воєвода". Нова ракета має широкий спектр ядерних та гіперзвукових боєприпасів великої потужності і "практично немає" обмежень щодо дальності польоту, заявляв раніше володимир путін.

У 2018 році американський телеканал CNBC з посиланням на джерела повідомляв про чотири невдалі випробування російської ракети з енергетичною ядерною установкою. За інформацією каналу, випробування проходили з листопада 2017 року до лютого 2018-го. За вдалої спроби ракета провела у повітрі дві хвилини та пролетіли 35 км. 

Міноборони рф повідомляло про єдині успішні випробування "Сармата" у квітні 2022 року. У лютому 2023-го CNN з посиланням на джерела повідомляв, що у день візиту Джо Байдена до Києва росія, на думку Вашингтона, провела невдалий запуск ракети "Сармат".

1 вересня 2023 року Роскосмос повідомив, що стратегічний ракетний комплекс "Сармат" поставлено на бойове чергування.

По материалам: Подробности

Exit mobile version