Site icon Главпост

Україна домовилась про реструктуризацію боргу за міжнародними облігаціями — Reuters

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Україна домовилась про реструктуризацію боргу за міжнародними облігаціями - Reuters

Україна змогла домовитися з кредиторами про реструктуризацію міжнародних облігацій на суму понад $20 млрд. Про це повідомляє Reuters. 

У переговорах взяв участь уповноважений з питань управління держборгом України Юрій Буца, фінансові консультанти країни White & Case та Rothschild & Co, а також фахівці Міжнародного валютного фонду.

Другий раунд переговорів розпочався 16 липня у Парижі. Спочатку члени ключової групи власників облігацій України вимагали, щоб країна негайно відновила виплати за своїми зобов'язаннями, запропонувала шлях до швидшого повернення основного боргу та "не ускладнювала" процес його сплати.

Команда Юрія Буци наполягала, що країна не може запропонувати нічого схожого на ВВП-варранти, які використовувалися під час реструктуризації 2015 року. Тоді Київ мав віддавати більшу частину свого економічного зростання, якщо номінальний ВВП перевищить $125,4 млрд, а річне зростання сягне 3%.

Натомість Україна запропонувала облігації, прив'язані до ВВП, а кредитори могли розраховувати на миттєві купонні виплати, починаючи зі ставки 1,75% з підвищенням до 7,75%. Цей результат задовольнив власників облігацій: за даними Reuters, підтримка угоди становила 97%.

Читайте також

Держборг України перевищив 6 трильйонів гривень

Перші офіційні переговори про реструктуризацію боргу України відбулися в середині червня і завершилися через кілька тижнів. Тоді Україна пропонувала знизити вартість валютних облігацій на 60%, на що кредитори не погодилися, натомість запропонували зниження на 22%.

31 липня президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє Кабміну призупиняти виплати за зовнішнім боргом до 1 жовтня 2024 року, щоб досягти угоди з кредиторами щодо реструктуризації.

У березні 2023 року група країн-кредиторів України, до якої входять всі держави "Великої сімки" G7, продовжила мораторій на погашення боргу до 2027 року.

По материалам: Подробности

Exit mobile version