Site icon Главпост

Заборона московської церкви в Україні: у Раді розповіли, коли розглянуть законопроект

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Заборона московської церкви в Україні: у Раді розповіли, коли розглянуть законопроект

Члени Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій підтримали урядовий законопроєкт, який забороняє діяльність релігійних організацій, пов'язаних з країною, що вчинила військову агресію проти українського народу. Зокрема Української православної церкви Московського патріархату, пов'язаної з Російською православною церквою.

Наступного тижня цей законопроект винесуть на розгляд Верховної Ради. Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" повідомила заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики ВР Євгенія Кравчук. 

"Це прямий зв'язок і не просто зв'язок горизонтальний, а у форматі управління. Мова йде про таку пуповину, яка йде з Москви до деяких релігійних організацій, які працюють в Україні. Підтримали це рішення (про заборону УПЦ МП — ред.), про яке говорив президент з Українською радою церков, абсолютно всі конфесії — і християнські, і юдеї, і мусульмани. Відповідно це спільна позиція духовних лідерів.

Якщо говорити про парламент, то дійсно, наступного тижня, в перший же пленарний день ми маємо розпочати роботу саме з цього законопроекту, який фактично має завершити довгий процес. Бо президент ініціював цей законопроект, коли було рішення РНБО, і потім указ президента паралельно з санкціями на деяких представників Московського патріархату, які мають російські паспорти, керуються безпосередньо з росії, а можливо, з ФСБ.

І також, пам'ятаєте, коли ми повернули українську державу та мову до Києво-Печерської Лаври. І фактично держава взяла знову під управління цей національний заповідник. Це національна святиня, яка належить всіх українцям, а не одній конкретній церкві, яка ще й керується з росії", — заявила Кравчук.

Заборона релігійних організацій, пов'язаних з росією, буде проводитись на основі релігієзнавчої експертизи.

"Її вже на завдання президента Державна служба з питань етнополітики та свободи совісті рік тому зробила. І вони, релігієзнавці незалежні, підтвердили, що УПЦ МП не розірвала  зв'язок з Російською православною церквою. Відповідно Державна служба з питань етнополітики та свободи буде робити нові експертизи по окремих парафіях чи метрополіях. Це все різні судові процеси можуть бути.

Одна з тих правок, які ми внесли в п'ятницю, це можливість за 9 місяців цій церкві розірвати самостійно зв'язки та не чекати судових позовів. Тобто до суду Державна служба з питань етнополітики та свободи совісті зможе піти через 9 місяців, як буде опублікований законопроект…

До речі, в законі ми цитуємо резолюцію ПАРЄ, що Російська православна церква — це не релігійна організація. Це фактично частина режиму кремлівського, яка допомагає нести "русский мир" і схвалює геноцид українців. Саме тому ми вдаємося до такого рішення", — заявила Євгенія Кравчук.

По материалам: Подробности

Exit mobile version