Site icon Главпост

Співробітники ТЦК ігнорують документи в «Резерв+»: у комітеті Ради пояснили, що робити

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Співробітники ТЦК ігнорують документи в "Резерв+": у комітеті Ради пояснили, що робити

Електронний формат військово-облікового документа є повним замінником паперового варіанта. Там є QR-код, і жоден представник ТЦК та СП не має права говорити, що згенерований у "Резерв+" документ не відповідає вимогам закону. 

Якщо у патруля відсутній сканер для зчитування QR-коду, то е-документ можна перевірити за допомогою будь-якого смартфона, який має функцію сканування QR-коду. Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" заявив член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко.

Народний депутат розповів, як військовозобов'язані мають спілкуватися з представниками ТЦК та як захистити свої права.

"Не давати хабаря, не провокувати співробітників ТЦК і не "вестися" на провокації з боку співробітників ТЦК. Звісно, якщо співробітники ТЦК намагаються тим чи іншим чином запропонувати вам, щоб ви дали їх хабаря, треба звертатися до правоохоронних органів — СБУ та ДБР. Ці злочини притягуються по Кримінальному кодексу — 369 стаття частина 3 — до 8 років позбавлення волі…

Якщо раніше представник поліції не мав права вам підійти перевірити документи, він тільки мав право сказати, що громадян у чомусь підозрюється, наприклад, співпадає за якимось ознаками з можливим злочинцем, і на підставі цього необхідно перевірити ваші документи. Зараз на час війни такого вже немає і представник поліції може перевірити ваші документи. 

Представники ТЦК під час проведення спільних рейдів з представниками правоохоронних органів мають право перевіряти документи. Представники ТЦК мають право перевірити наявність військово-облікового квитка. Тому всім чоловікам обов'язково потрібно з собою мати військовий квиток, і коли підходять представники ТЦК на їхній запит пред'являти.

Обов'язково звертайте увагу на те, щоб у представників поліції та ТЦК були бодікамери та відбувався запис вашої комунікації. 

Все інше повинно відбуватися в межах чинного законодавства з урахуванням етики. На жаль, зараз у ТЦК повертаються військовослужбовці, які були комісовані.  Тобто вони не можуть безпосередньо виконувати бойових завдань, і їх розподіляють до ТЦК. Ці військовослужбовці пройшли війну і деякі, можливо, мають синдром ПТСР.

Тому жодним чином не потрібно провокувати ані поліцію, ані військовослужбовців, які підійшли до вас щось перевіряти. 

Ви можете самі знімати — це не заборонено чинним законодавством. Тобто військовозобов'язаний громадянин України може попередити, що буде знімати. Ніхто йому не має права заборонити. 

Інколи на відео представник ТЦК каже: "Ви не маєте права знімати". Ні, шановні представники ТЦК, громадяни України мають право вас знімати, бо це не заборонено чинним законодавством…

Постанова 559 врегульовує, що військово-обліковий документ може бути або в паперовій формі або в електронному вигляді. Чітко виписано, що перевіряльник повинен запропонувати військовозобов'язаному, якщо він відкриває цифровий документ, відкрив там відповідний штрихкод, який він може своїм пристроєм зісканувати. І далі перевіряльник на свій телефон або гаджет отримає відповідні дані про цю людину з реєстру "Оберіг".

По материалам: Подробности

Exit mobile version