Site icon Главпост

В Україну прибули перші винищувачі F-16 — Bloomberg

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
В Україну прибули перші винищувачі F-16 - Bloomberg

В Україну доставили перші винищувачі F-16. Про це повідомило агентство Bloomberg. Співрозмовники агентства кажуть, що наразі кількість літаків невелика.

Союзники України з НАТО мали зобов'язання поставити перші F-16 до кінця липня, і ця вимога виконана. Міноборони України не коментує інформацію Bloomberg.

Наразі незрозуміло, чи зможуть українські льотчики негайно розпочати використання літаків, чи цей процес займе більше часу. Поставки ускладнювалися питаннями запчастин для літаків і тим, що в Україні недостатньо злітно-посадкових смуг, а ті, що є, вразливі для російських ракет.

США погодилися передати Україні F-16 у травні 2023 року. Про готовність передати винищувачі також повідомляла влада Бельгії, Данії, Нідерландів та Норвегії. Загалом Київ має отримати 60 F-16. Як раніше писали західні ЗМІ, Збройні сили України отримуватимуть літаки кількома партіями впродовж тривалого часу.

Читайте також

США оснастять F-16 для України ракетами та іншою передовою зброєю, — WSJ

Поставки F-16 пов'язані з навчанням українських пілотів. Навчання проходить набагато повільніше, ніж цього хотілося б владі України. Bloomberg у своєму матеріалі про перші поставки вказує на те, що одна з проблем у навчанні — мовний бар'єр між українськими льотчиками та іноземними інструкторами. Підготовка пілотів відбувається у США та деяких країнах Європи.

До кінця 2024 року Україна отримає не більше 20 винищувачів. До вересня підготовку польотам на них завершать лише шість пілотів. Через це українські чиновники дорікають західним країнам, що обсяг підтримки Києва занадто малий, а надають її запізно.

Читайте також

Отримання Україною винищувачів F-16 навряд чи змінить ситуацію на полі бою — WP

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що для успішного протистояння росії у повітрі потрібні 120-130 винищувачів.

По материалам: Подробности

Exit mobile version