Site icon Главпост

Рада скасувала переведення годинників на літній час

itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Рада скасувала переведення годинників на літній час

Верховна Рада у вівторок, 16 липня, ухвалила законопроект №4201, який передбачає відмову від переходу на літній час. Цієї осені переведення годинників відбудеться востаннє. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Тобто в цьому році ми ще в останню неділю (27-го) жовтня переведемо стрілки на зимовий час і далі вже переведення на літній час з 2025-го та далі не буде.

Законопроєкт №4201 був на розгляді у парламенті з 2020 року, він передбачає встановлення єдиного київського часу, що відповідає другому годинному поясу у шкалі Всесвітнього координованого часу України UTC+2 (зимовий час).

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук  так прокоментував ухвалення документу:

"Існувала думка, що переведення годинників економить електроенергію. Але наразі відсутні жодні розрахунки, які б доводили, що ми маємо економію електроенергії за умови сезонного переведення стрілок годинника. 

Лікарі та вчені вважають, що сезонне переведення стрілок годинника негативно позначається на самопочутті людей (порушення біоритмів, виникають труднощі зі сном, роздратування та зниження концентрації). Парламент почув ці аргументи. 

Запровадження на всій території України єдиного часу — геополітичне завдання", — написав спікер. 

У пояснювальній записці вказано, що одним з аргументів для скасування переведення годинника стало те, що від нього збираються відмовитися у Євросоюзі.

На тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора — Російської Федерації. Тому встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу в свою чергу дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Україна традиційно переводить стрілки двічі на рік: в останню неділю березня — на годину вперед, в останню неділю жовтня — на годину назад. Тобто п'ять місяців в році Україна живе за зимовим часом (UTC + 2), сім — за літнім (UTC + 3).

По материалам: Подробности

Exit mobile version