Site icon Главпост

Волинська облрада заборонила діяльність УПЦ МП

Волинська облрада заборонила діяльність УПЦ МП

Волинська обласна рада на позачерговій сесії 11 квітня заборонила діяльність Української православної церкви Московського патріархату на території області. Про це повідомляється на сторінці облради в Facebook.

"За" проголосували 54 із 54 присутніх обранців волинської громади. Перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук заявив:

Зважаючи на нову хвилю протестів, що сколихнули суспільство, викликані протистоянням навколо Києво-Печерської лаври та інцидентом у Хмельницькому, ми сьогодні вкотре демонструємо свою позицію стосовно цієї структури та звертаємось до Президента України, органів місцевого самоврядування та державної влади області, спонукаючи їх до вчинення певних дій.

Ще однією проблемою є користування УПЦ МП храмовими спорудами — пам’ятками архітектури національного та місцевого значення, заявив Поліщук.

З 1991 року обласною владою, тодішнім облвиконкомом та ОДА було передано 18 таких споруд для 8 релігійних організацій. Їх же є значно більше. Переважна більшість пам’яток архітектури місцевого значення (це десятки) були передані райвиконкомами та РДА у користування УПЦ МП. Тому в районах та громадах також потрібно провести інвентаризацію та розірвати договори надання таких церков у користування УПЦ МП.

Найбільш відомим і знаковим на Волині є комплекс споруд Святогорського Успенського монастиря, пам’ятки архітектури національного значення.

Ця пам’ятка була передана у користування релігійній організації "Святогорський Успенський Зимненський ставропігіальний жіночий монастир Волинської області" розпорядженням голови ОДА у 2003 році, а договір про надання у користування був укладений ОДА в 2020-му.

Читайте також

Рівненська облрада заборонила діяльність УПЦ МП

Обласна рада рекомендувала Волинській обласній військовій адміністрації розірвати договір оренди (користування) на комплекс споруд з релігійною організацією "Святогорський успенський зимненський ставропігіальний жіночий монастир Волинської області" та відповідні договори з іншими релігійними громадами УПЦ МП, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури. 

Нагадаємо, що 27 травня 2022 року Собор Української православної церкви оголосив про повну самостійність та незалежність від Москви. УПЦ звинуватила РПЦ у мовчанні у відповідь на порушення співвітчизниками заповіді "Не убий" проти одновірців-українців. 

Кримська єпархія УПЦ вирішила залишитися з Кирилом.

1 грудня президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні планують заборонити діяльність релігійних організацій, пов'язаних з росією.

По материалам: Подробности

Exit mobile version